Ok med dopning?


Har ni följt debatten kring "tillåten medicinering" vid internationella tävlingar i ridsport som pågått på sista tiden? Imorse röstade FEI-kongressen (beslutsorganet inom internationell ridsport) i frågan, och med 53 röster mot 42 vann den så kallade "progressiva" listan. Vilket betyder att användning av preparaten fenylbutazolidin, fluxinin och actylsalicylsyra från och med den 1 januari 2010 tillåts i internationella tävlingssammanhang.

Preparaten är smärtstillande, och även om det är begränsade mängder som tillåts så fungerar de prestationeshöjande. Vi kommer alltså kunna tävla hästar som egentligen är sjuka och skadade, som egentligen har ont men bedövas för att klara tävlingsmomentet. Vad händer i hästens kropp när den tvingas prestera max under sådana omständigheter? Hur mår den efteråt när preparaten slutat verka?

Och vad gör den nya regeln, som i princip säger ok till doping, för synen på ridningen som sport? Den smutsiga stämpeln känns inte långt borta och en uppdelning mellan ryttare som sätter djurets välmående åt sidan för att med hjälp av de nya reglerna nå kortsiktiga resultat, och de som inte gör det, kommer skapas. Den tillåtna medicineringen är ett fusk som gagnar de som rent moraliskt klarar av att använda sig av det, och som straffar de som inte gör det. Vilket skapar en mycket orättvis sport.

Ni kanske märker vilken inställning jag har till den nya regeln. Jag tycker att det är fel framför allt mot hästarna, men även ur fusk-synpunk för hela sporten och de aktiva. Dessutom sänder det ganska otäcka signaler till barn och ungdomar på väg in i ridningen.

Vissa menar att den begränsade mängd av preparaten som tillåts inte gör det hela värre än om en mänsklig idrottsman tar en Ipren eller två inför en tävling, och att de hästar som tävlar på högsta nivå kan behöa lite "hjälp på traven". Men det som glöms bort i det resonemanget är att idrottsmannen som tar sina Ipren gör det av eget val - en häst har aldrig ett val. Jag skulle vilja se reaktionerna om något organ röstade fram ett beslut om att föräldrar skulle få tvinga sina barn att äta smärtstillande innan t.ex. en fotbollsmatch.

Samtidigt som beslutet röstades igenom i förmiddags bestämdes tack och lov att medlemsländerna får ha hårdare nationella dopingregler än internationella. Så nu är det bara att hoppas på att Svenska Ridsportförbundet inte viker sig i frågan och behåller det djurskydd vi har här idag. På så vis kommer preparaten i alla fall vara förbjudna vid tävlan på svensk mark, och det är ju alltid något. Om inte annat ett ställningstagande.



Kommentarer
Postat av: Lillemor

Jag läste artikeln från tidningen Ridsport. Det är ju helt befängt att få tävla på smärtstillande i kroppen. Det kan ju leda till djurplågeri i slutändan. Det är en tokig värld vi lever i. Tyvärr. Vi borde ju värna om djuren och inte tävla el träna om de har ont.

2009-11-19 @ 20:36:02
Postat av: Cissi

Det här är sjukt! Var är vi på väg? Det är som att säga ok till djurplågeri!

2009-11-20 @ 10:54:59
Postat av: Malin Lindstedt

Det är rent ut sagt förjävligt, kan inte släppa denna debatt efter ridsports artikel, jag hade fel att det är djurvänner som håller på med ridsport. Skit ner er som röstar för.

2009-11-20 @ 16:43:46
Postat av: Anonym

Ps´. skönt att du är back on track. har läntat efter att få läsa en vettig blogg

2009-11-20 @ 16:45:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0