Mina favvoprylar, del 1


Det finns prylar och så finns det prylar. I den här blogg-serien kommer jag visa er vilka som är mina absoluta favoriter i butiken - och varför. Kanske kan de hjälpa er lika mycket som de hjälper mig :-)




Dagen favvo:
Allt-i-allo-padden nr 1 från Kavalkade.

En sak kan vi klargöra från första början: "Om en sadel inte fungerar bra utan pad så passar den inte" är en myt. I de fall då vi jobbar med en häst som är 100% jämnställd, har en välutvecklad och liksidig ryggmuskulatur, har en ryttare som sitter korrekt och en sadel i rätt passform med fina ullstoppade bossor kan det vara en sanning. Men ofta förhåller det sig inte exakt så.

Det är helt enkelt så att det beror på häst, ryttare och stoppning. Efter att jag haft en sadelinpassning lämnar jag alltid ifrån mig en skriftlig rekommendation på vilken sadel jag rekommenderar samt med vilka tillbehör. Jag har ingen koll på exakta procentsatser, men jag tror det är ungefär lika ofta jag skriver använd ej pad som jag rekommenderar någon av alla de pad-typer som finns på marknaden. Ibland fyller en pad en funktion. Om den inte gör det ska du aldrig använda den. Om du har en bra sadel men tycker att det ser så "mjukt och skönt" ut för hästen med en lammullspad och lägger under en av den anledningen, ska du alltså förmodligen inte ha den. Inget material förblir mjukt och fluffigt när det pressas ihop mellan ett djur på ett halvt ton och din vikt som ryttare. Dessutom drar du ihop det med sadelgjorden.

Jag är också av den starka åsikten att man inte ska kompensera bomvidder med paddar. Om framvalvet på din sadel ligger väldigt högt över manken och gör så att sadeln hamnar i bakvikt och du i stolssits, beror det oftast på att bomvidden på sadeln är för smal för hästen. Fixa inte den balansen med en tjock kilpad - åtminstone inte som en långsiktig lösning. Det gör det skönare för dig. För hästen däremot, gör det i och för sig att den slipper bära hela din vikt långt bak på bröstryggen, men när mer av din vikt fördelas på framvalvet där ortspetsen redan har en för smal vinkel och sticker ned i muskulaturen bakom bogbladen, orsakar det ett enormt punkttryck. Undantaget här är unghästar eller hästar som av andra orsaker befinner sig någonstans emellan två bomvidder. Ibland kan det förhålla sig så med en häst som haft en felaktig sadel och på grund av det blivit urholkad i muskulaturen nedanför manken. I de fallen kan en lammullspad, en gelpad eller en pad som bara bygger lite framtill fungera som en temporär lösning.

Andra anledningar till att använda pad kan vara följande:

  • Om din häst är underbyggd eller överbyggd och du inte kan/vill förändra höjden på sadelns bossa. Om du t.ex. har en permanentstoppad hoppsadel och din häst står/jobbar i "uppförsbacke" kommer du alltid hamna i bakvikt, ha svårt att följa med i uppsprånget och göra så att hästen får bära det mesta av din vikt med bakre delen av ryggen - om du inte höjer sadeln baktill. Kom ihåg att alla sadelbommar är gjorda utifrån tanken att de ska ligga på ett vågrätt underlag. Om din hästs sadelläge inte är vågrätt (alltså parallellt med marken hästen står på) så måste du åtgärda det med det materia som ligger mellan hästen och bommen - alltså med hjälp av sadelbossan eller en pad. Annars lägger du sadeln på en "sluttning", och då kommer du alltid rida runt antingen i nedförsbacke eller i uppförsbacke.
  • Om du har en permanentstoppad hoppsadel finns det ingen möjlighet att den passar hopphästen när den skrittar i skogen, när den trimmas i markarbete och när den befinner sig över en trippelbarr på 140. Helt enkelt på grund av att dess rygg inte ser likadan ut under de här tre momenten. Med t.ex. en lammullspad under en sadel som passar bra vid markarbets-formen "fyller" du ut ett liten hålrum mellan häst och sadel när den slappnar av under skogs-skritten och svankar mer med ryggen. Den ger dessutom extra plats för ryggen att skjuta upp igenom över hindret då den välvs som mest.
  • Om din häst är överbyggd, har väldigt välvda revben eller andra attribut som gör så att sadeln glider framåt, eller så att gjorden glider framåt och drar med sig sadeln. I det här fallet jobbar vi mot naturen och de fysiska lagarna. Vi jobbar emot tyngdkraften som drar saker ned mot jorden och vi jobbar emot den fysiska lag som säger att gjorden vill till ett ställe där det är smalare. Precis som att en för tajt kjol glider upp på mig - min rumpa är ju mycket bredare än min midja. I de här fallen kan man behöva ta själp av en antislip-pad för att öka friktionen lite mellan sadel och schabrak. Tänk dock på att välja en pad som är så tunn som möjligt om du redan är nöjd med form och bomvidd på din sadel - annars kan padden förändra det.

Med allt detta sagt kan jag komma till det fina med padden här ovan. Den fina för er som behöver den, vill säga ;-) Den här padden har många olika användningsområden. Neoprenen på ovansidan ger stötdämpning och hindrar värme och fukt från att ta sig upp till stoppningsmaterialet och försämra spänsten i det. Det ger även en väldigt effektiv antislip-effekt. Dessutom säljs padden inklusive inlägg som ligger i fickor under neoprenen. Med hjälp av dem kan du, vid behov, bygga upp padden antingen framtill, baktill, i mitten eller hela vägen. Med andra ord kan du variera den här lilla raringen i oändlighet!

970 kr i svart eller vit, enbart stl full.

 

And that's all for now :-)

Kram Anna.


Kommentarer
Postat av: Emma

Vart finns denna underbara padd att köpa? MÅSTE HA! Och om man tex skulle lägga mer stoppning i den ibak, blir det då inte ett "stup" ner till framdelen av padden? Har en kompis som har en liknande. Och på den blir det som ett stup. Det kan väl inte vara så bra för hästen?

2011-06-03 @ 22:49:00
URL: http://piledalsideal.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej Emma!



Om man lägger i fler än två inlägg i varje ficka skapas en kant som hästen kan känna av. Därför rekommenderar jag inte att man gör det.



Om man däremot använder ett eller två inlägg ovanpå varandra kan man känna av kanten med handen, när man t.ex. känner på padden i butiken. Men när den ligger på hästen (mellan schabrak och sadel) trycks den ihop så pass mycket av ryttarens vikt och av att man drar sadelgjorden att inläggen blir mycket plattare och kanten mindre. Därför kan man inte räkna med att den här padden höjer hur mycket som helst,utan det är små balansförändringar man kan åstadkomma med den. Lagom är som vanligt alltid bäst :-)



Padden finns normalt på hyllan här i Folkestabutiken men är tillfälligt slut och kommer in igen i nästa vecka!



/Anna.

2011-06-09 @ 10:38:46
URL: http://bidermans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0