Sadelskolan, del 1


Eftersom att ni, kära läsare, förmodligen är en salig blandning av människor som aldrig ens lagt handen på en häst (ja Maria, jag syftar på dig) och av personer med stor kunskap och vana av hästar så börjar vi på basnivå här i Sadelskolan.

Hur vet jag att en sadel ligger bra på min häst?

Nu pratar vi alltså om formen på sadeln, inte skick på bossor etc. Och vi kan säga så här - det finns egentligen hundra saker att titta och känna på. Men om följande verkar stämma så är du i alla fall en bra bit på väg och din sadel är förmodligen ingen katastrof för varken din häst eller dig.

1) Läget

En tumregel för vart på hästens rygg du sadlar kan vara ortspetsen som går ner ifrån sadelns bom. Lyft en av kåporna så bör du se den i en läderficka en bit framför stigbygelkrampan. Du vill ha ca 5 cm mellan kanten på din hästs bogblad till kanten på sadeln ortspets för att vara säker på att bogbladet kan arbeta och pendla fritt bakåt i alla gångarter. Sedan gäller det förstås att sadeln stannar i det läget under ridning. Men den delen i sadelskolan kommer vi till längre fram.

2) Balansen 

Ställ dig vid sidan om din häst när denne står på plant, vägrätt underlag och titta på hur sadeln egentligen ligger.

Ser det ut som att framvalvet hamnar väldigt högt ovanför manken? Som att sadeln ligger i uppförsbacke och du som ryttare kommer sitta ganska långt bak i den? Då är den förmodligen för smal i bomvidd.

Ser det istället ut som att den tippar framtill och hamnar för nära manken? Går kåporna nästan bakåt eller sticker bakvalvet rent av upp i luften om du provar att med ena handen trycka ned framvalvet? Då är bomvidden förmodligen för vid för hästen.

Upplever du däremot att sadeln ligger i en balans där det finns en harmoni mellan fram- och bakval och där det ser ut som att du som ryttare kommer hamna i sitsens djupaste del så kan du ge dig själv en klapp på axeln och gå vidare till nästa prövning. Nämligen:

3) Trycket

Det är här det blir värre.

Tryck ned sadeln på sitsens djupaste punkt med ena handen samtidigt som du för den andra under bossorna för att känna av trycket under bossorna från framvalv till bakvalt. Det ska vara jämnt.

Du vill inte ha ett större tryck framtill och baktill med en "lucka" på mitten - då är sadeln med största sannolikhet för rak. Du vill inte heller ha ett större tryck på mitten eller att sadeln ligger och rullar fram och tillbaka som en gungbräda på hästen - då är bommens form i regel för svängd.

Dessutom, tänk på att hästens rygg då den står i stallgången är i vila. Den står och slappnar av med aningen svankad rygg och kommer vid ridning i mer samlad form att komma upp med ryggen och bli betydligt rakare än vad den ser ut. Låt dig därför inte luras av en sadeln som ser "perfekt" ut på den avslappnade ryggen. Provrid alltid!

4) Längden

Idag är de flesta veterinärer och sadelinpassare överrens om att hästens ländrygg oftast är svagare än bröstryggen, och att det är den senare som ska bära sadel och ryttare. Detta för att hästens revben är fästade upp i bröstryggen och skapar en styrka och stabilitet för musklerna att bära på. I länden däremot, sker hela pendelrörelsen ifrån hästens bakdel och den bör lämnas ifred för att eliminera risken för överansträngning och stelhet/låsningar.

Så hur vet man vart bröstryggen slutar och ländryggen slutar? Känn efter vart din hästs sista revben slutar och försök följa den kanten upp mot ryggraden (det svänger lätt uppåt och bakåt mot hästens framdel). Där någonstans vill du att sadeln ska lämna hästens rygg för att inte vara för lång.


Det här är A och O. Det absolut viktigaste. Bossorna spelar också väldigt stor roll för hur hästen upplever sadeln men det återkommer jag till vid ett senare tillfälle.

Våga fråga! Ta chansen och använd kommentarsfunktionen här på min blogg för att ställa frågot om allt som har med sadlar och sadelinpassning att göra. Så ska jag göra mitt allra bästa för att ge bra svar tillbaka :-)

/Anna - at your service!

Kommentarer
Postat av: Mathias

Snälla, det där har jag kunnat hela mitt liv. =)

2009-05-21 @ 09:37:26
URL: http://mathiasgoes.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej!



Jag undrar om du åker runt och provar sadlar på hästar? har nämligen en dressyrsdael hemma som jag tkr sitter bra på min häst. har dock aldrig ridit i den. Men hoon jag köpte den av sa att den förmodligen behövs stoppas om. så tänkte isf höra hur mycket det skulle kosta att du kommer ut och kollar om sadeln passar och hur mkt det kostar tt stoppa om den? Bor i strängnäs.



Mvh// Anna

2011-01-24 @ 18:24:36
Postat av: Anna

Hej Anna!



Det är förmodligen en bra idé att kolla upp din sadeln. Normalt åker jag inte ut ifall jag inte har 3 eller fler hästar i samma stall. Men nästa onsdag (9/2) kör jag förbi Strängnäs och skulle kunna komma förbi.



Jag tar 600 kronor för en kontroll av egen sadel. Om det är aktuellt med omstoppning så samarbetar jag med Peter Winslow och då gäller hans priser. Det kan vi prata närmare om ifall det blir aktuellt.



Vill du boka en tid så är det bara att slå mig en signal på 016/108238 eller 070/2645877 (lämna meddelande om jag har svårt att svara).



Mvh Anna.



2011-01-25 @ 17:13:55
URL: http://bidermans.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag har ett varmvblod som använder en Wintec Cair 500 med medium i bomvidd. Vet du någon dressyrsadel som skulle kunna fungera för honom?

/Matilda

2011-11-02 @ 23:15:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0