Att hitta balansen


Ridning handlar som ni vet om viktfördelning och balans. Även sadling. Flera av veckans inpassningar har handlat om just det, snarare än om bomvidder, sitstum och dyligt. Det gäller ju att sadeln ligger i balans, så att ryttaren sitter i balans, så att hästen kan jobba i balans.

Ta hänsyn till hur din häst ser ut. Hur den jobbar och i vilken form. Även om hästen är jämnställd (alltså varken över- eller underbyggd) kan bröstryggen däremellan slutta åt något håll. Sadelbommar är tillverkade utefter en form som garanterat inte gör det. Så om din häst står på ett plant underlag och bröstryggen inte är parallell med den horisontella marklinjen behöver du korrigera den balansen på något sätt. Annars kommer du alltid sitta i uppförs- eller nedförsbacke och göra det svårare för hästen att bära rätt.

Det finns flera sätt att korrigera en lutning. Vissa modeller är särskilt utformade för att kompensera en rygg som är lägre fram eller bak. Man kan naturligtvis även jobba med sin bossa; specialstoppa ull, forma om en Cair-panel med inlägg eller beställa en måttbeställd permanentpanel. Eller välja en av många bra paddar för ändamålet. Det viktigaste är att man gör något åt det så att man inte fastnar i en negativ spiral där man jobbar vidare i obalans och befäster en felaktig sits och muskelbildning.





Kram Anna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0